fbpx

PUSH Festival: Kapitel 1 – TESTEBOZWYCKEN

Lördag 4 juni 13.00 – 16.00
Vävaren, Strömsbro – Gävle
Fri entré

Med Vävarens mytomspunna industribyggnad och Testeboåns strömmande vatten som scenografi bjuder PUSH och Ateljéföreningen Gaffel in till en konst- och musikfest när sommaren just har börjat. Se skulpturutställningen av Katarina Jönsson Norling och Ann-Catrin Olsson, lyssna på Mio Dal (Gävle) och louie.lou (Umeå), spela ljudbingo och besök konst- och musikmarknaden. Eller varför inte äta en bit och ta en kopp kaffe?

Men vad är en Zwyck då? Det är ett gammalt ord för ”fest & upptåg” som vi alltså på detta vis vill återinföra i svenska språket. Det känns både lite svängigt, kul och otippat: ”Häng med på zwycken!” TesteboZwycken!

Välkommen till en sprudlande folkfest på Vävarens innergård, omsluten av solvarma tegelväggar och industriminnen.

Tips! Om du kommer redan vid 12 kan du gå på kommunens stadsvandring kring Vävaren och höra Anders Wesslén berätta om riskapitalister, slavar och liberalism och om Sveriges första moderna industribyggnad.

https://www.pushfestival.se/testebozwycken/

LOUIE.LOU

louie.lou (Louise Ölund) född 1981, är ljudkonstnär och musiker baserad i Umeå. Med fältinspelningar, loop-pedal, synth, orgel, gitarr, röst, med mera skapar Louise Ölund ett mångskiftande ljudlandskap där mörker och ljus, ordning och kaos samexisterar. Den kreativa processen handlar om att hitta balans mellan kontroll och kaos. Delvis kretsar det kring den domesticerade människan. Det närmar sig tanken på att som människa vara djur, eller snarare tanken på att utplåna gränsen mellan människa och djur. Även perspektivet att vara en observatör av detta, en betraktare av civilisationen. Att vara i gränslandet, i skogskanten. Det kretsar också kring liv och död. Inte med fokus på början eller slutet av allt, utan snarare tanken på evigheten. Att vara människa, en växt, ett djur eller materia i en del av denna evighet. Med dessa tankar som utgångspunkt möts strävan efter total kreativ frihet och ett undersökande vad musik och ljud kan vara.

MIO DAL

Mio Dal använder sig av det audiovisuella för att uttrycka sig utforskande och lekfullt. Naturen, dans och undergroundkultur inspirerar sällan minimalistiskt men förfallna och föränderliga bilder och musik. Macro-footage och samplade ljud från omgivningen blandas med det digitalt genererade. Att titta upp på träden och se dom vaja med ljudet av vinden. Att vakna och tänka på ett mönster i en rörelse. Musik med videoklipp. Fixa ett rejv. Det är väl där allt började någon gång. Nu skapar Mio musik och visuals, det sistnämnda även till musikkonsert och nattklubb.

KATARINA JÖNSSON NORLING

Katarina Jönsson Norling jobbar brett och omväxlande: det blir en hel del skulptur och ibland någon animation, men de senaste tio åren främst måleri, teckning och en och annan installation av torkade bananskal.
Verket på bilden heter ”Portrait of garlics II”, ett motiv hämtat ur hennes trädgård i Skutskär, en plats där älven möter havet och himlen.

ANN-CATRIN OLSSON

Ann-Catrin Olsson är konstnär och har ateljé på Vävarens andra våning med utsikt över själva innergården. Hon jobbar främst med skulptur, foto och video och säger själv att hon blev konstnär för att ”konst är så stort så jag visste att jag aldrig kommer bli färdig eller uttråkad”. Verket på bilden heter ”Don’t Forget your Trinket”.

LJUDBINGO MED MIKAEL STRÖMBERG

Musikern och ljudkonstnären Mikael Strömberg radar upp kända och okända ljud, hur många känner du igen? Först till fem i rad får tjusigt pris (om du svarat rätt, vill säga).

Arrangör: Kulturföreningen PUSH & Ateljéföreningen Gaffel i samarbete med Lamour. Stöd från Kulturrådet, Region Gävleborg & Gävle Kommun.