Göteborgselektronikerna – Retrospektiv

Göteborgselektronikernas kritikerrosade debutalbum “Nattrafik” var en hyllning till hemstaden Göteborg. Med teman som kretsade kring hamnstadens olika miljöer och med hitsingeln “Hållplatz” som följer 11:ans spårvagn genom staden, blandade bandet klassiska musikaliska referenser som Kraftwerk och Daft Punk, med stadens puls genom dygnets alla timmar.

I september 2022 kommer nu äntligen uppföljaren ”Retrospektiv”. Precis som i ”Nattrafik” så börjar och slutar det hela i kärleken till synthar och elektroniska instrument. I texterna vänds dock blicken mer inåt den här gången. Istället för att hoppa på spårvagnen får vi nu följa med på en resa genom livet. Det handlar om relationer och småbarnsåren, men också om festen, dansen och sist men inte minst om kärleken till musikskapandet. Lyssnaren kommer att känna igen den karaktäristiska studsiga basen och de enkla men vackra melodierna. Samtidigt har ljudbilden utvecklats och rymmer nu ännu mer svepande, glittrande och pysande synthar.

Albumet spelades in 2020/21 och mixades och mastrades av Hans Olsson (Kite, José Gonzáles, Universal Poplab, Timo Räisinen) på Svenska Grammofonstudion i Göteborg.

Released September 23 2022
Mastered by Hans Olsson
Photo: Krichan Wihlborg & Gösta Wellmer
Cat. nr: lamour147
Distributed by Bengans (vinyl/CD) & Aloaded (digital)
PR via Aloaded/Tobias Isaksson

Order the vinyl & CD via
BengansBandcamp or Lamour Record Store

Photo by Gösta Wellmer

Debut album Nattrafik was released 2016.

_____________________________________________________________
REVIEWS and ARTICLES


Pop muzik podcast
“Inför albumsläppet träffade jag Martin Blom Skavnes och Niklas Karlsson från kvintetten för att snacka om arbetet med Retrospektiv och tiden mellan de båda albumen. Men också hur bandet startade, om hur det blev just det bandnamnet, inspiration och kärleken till vocoders.”
Listen: https://popmuzik.se/141336/i-samtal-med-goteborgselektronikerna/?fbclid=IwAR1pxNGI8luMR9gN-0tTI1Ildi9A0Fl4TLQQYS_34lgWmGRjm5GXo0o3sWE

Hymn
“Göteborgselektronikerna har fingertoppskänsla när det gäller retroflirtande synth- och electronica, vilket har resulterat i en personlig och varm skiva som hämtar inspiration från 70- och 80-talet. En av de mest uppenbara referenserna är Kraftwerk, men medlemmarna har grävt djupt i den elektroniska popmyllan för att skapa ett mångfacetterat sound. Det finns med andra ord mycket att upptäcka på detta efterlängtade album.”
Read full post at: https://hymn.se/2022/09/22/premiar-goteborgselektronikerna-retrospektiv/

Pop muzik
“Om första albumet var en resa igenom Göteborg, så är det nya albumet en resa genom livet. Det handlar om relationer och småbarnsåren, men också om festen, dansen och sist men inte minst om kärleken till musikskapandet.”
Read full post at: https://popmuzik.se/139613/goteborgselektronikerna-smuts/

Zero Magazine
Read full post: https://zeromagazine.nu/2022/02/24/goteborgselektronikerna-uppstuds/

Hymn
“Allt gnuggas skinande rent och spolas av innan det bär av på en synthwavedoftande färd. Vi varvar upp, tar ett stadigt grepp om ratten och låter den pumpande basen driva oss framåt.”
Read full post at: https://hymn.se/2022/09/01/premiar-goteborgselektronikerna-smuts

Setlist MX
“Es un quinteto de sintetizadores con sede en Gotemburgo. Con un gran amor por los sintetizadores y las máquinas musicales, hacen música a la que le gusta mezclar la expresión clásica del género con lo sencillo y cotidiano.”
Read full post at: https://setlistmx.com/colaboraciones/sonidosemergentes-viajemos-a-traves-de-los-sonidos-del-mundo-99/

Published with support from the Swedish Arts Council